Till treorna! 15 oktober sista ansökningsdatum året innan kursstart till vissa utbildningar i Storbritanninen som läkare, tandläkare och veterinär samt utbildningar vid universiteten i Oxford och Cambridge

skickad 28 sep. 2015 05:16 av Okänd användare

Att studera i Storbritannien är populärt bland svenskar. Högt rankade universitet, London som stad, och ett riktigt bra nöjesliv gör Storbritannien till svenskars mest populära studiedestination utomlands.

OBS! Det här är i första hand en vägledning för dig som ska ordna dina studier på egen hand eller via en förmedling.

För utbytessugna studenter:

Hitta utbildningar

Universiteten och collegen i Storbritannien har tillsammans ungefär 100 000 utbildningar att välja mellan. I UCAS sökmotor finns alla högskoleutbildningar.

Utbildningsutbud och upplägg

Utbud

Om du vill studera på högskolenivå i Storbritannien har du hundratals universitet och Colleges of Higher Education att välja mellan.

Universiteten brukar vara större och ha en mängd olika utbildningsinriktningar medan collegen i regel är mindre och specialiserade inom en viss typ av utbildningar, t.ex. konst & design, vård eller ekonomi. Vad gäller kvaliteten på utbildningarna finns det ingen skillnad mellan universitet och college.

Studieupplägg

I Storbritannien kan man i regel inte läsa fristående kurser, utan man studerar på hela utbildningsprogram som leder fram till olika examina. Det exakta innehållet i programmen avgörs vid varje universitet/college och kan skilja sig åt mellan olika lärosäten. När man väl sökt och blivit antagen till ett program förväntas man följa programmet till examen och bara studera det eller de ämnen som ingår i programmet.

Visiting student

För utländska studenter som inte vill läsa en hel utbildning i Storbritannien finns det på många college och universitet möjlighet att läsa en eller två terminer som så kallad visiting student. Då brukar man kunna välja fritt vilka ämnen man vill studera.

Utbildningsnivå och examen

Utbildningen är uppdelad på två nivåer: undergraduate-nivå och postgraduate-nivå.

ExamenUtbildningslängdNivå
Certificate1 årUndergraduate
Diploma2 årUndergraduate
Bachelor3-4 årUndergraduate
Masters degree1-2 år påbyggnad på BachelorPostgraduate
Doctoral degreeminst 3 år påbyggnad på MasterPostgraduate

Läsåret

SystemTerminsperiod 1Terminsperiod 2Terminsperiod 3
Tvåterminssystemsep/okt - februarifebruari-juni/juli------
Treterminssystemsep/okt - juljanuari - marsapril - juni/juli

Utbildningar på undergraduate-nivå är det bara antagning till på hösten. Utbildningar på postgraduate-nivå kan starta vid olika tidpunkter på läsåret.

Krav på förkunskaper

Akademiska förkunskaper

Om du har slutbetyg från gymnasiet och är behörig att studera på högskolenivå här i Sverige är du i regel behörig att studera på college och universitet i Storbritannien.

De exakta kraven på förkunskaper kan dock variera från utbildning till utbildning. Precis som här hemma kan det till exempel krävas att du har läst vissa ämnen/kurser på gymnasiet för att kunna söka till en viss utbildning.

Kontakta antagningsenheten, Admissions Office, vid det universitet eller college där du vill läsa för att få information om vad som krävs för just den utbildning du vill komma in på.

Språkliga förkunskaper

För att antas till en utbildning i Storbritannien måste du ha goda kunskaper i engelska, och de flesta universitet och college kräver att du gör ett språktest för att visa att du har de kunskaper som krävs.

Det vanligaste testet är IELTS som du kan göra på Folkuniversitetet i Lund, Stockholm och Göteborg. Vilket resultat som anses som godkänt skiljer sig åt mellan olika universitet och college. Kolla upp exakt vilket test och vilken poäng som krävs där du vill läsa!

Antagning och urval

De brittiska universiteten använder följande antagningskriterier:

  1. Gymnasiebetyg – Ditt snitt är inte det viktiga utan de tittar främst efter höga betyg i relevanta ämnen för den utbildning du sökt.
  2. Inträdesprov
  3. Intervjuer
  4. "Assignment" – Du gör någon form av uppgift, t ex skriver en uppsats.

Antagning till utbildningar på postgraduate-nivå sker utifrån tidigare studiemeriter på högskolenivå, och i vissa fall relevant arbetslivserfarenhet. Intervjuer kan också förekomma i urvalsprocessen.

Så söker du

Utbildningar på undergraduate-nivå söker du till via University and Colleges Admissions Service, UCAS. På Allastudier.se under Rubriken studera utomlands i Storbritannien,  hittar du en manual över hur du fyller i din ansökan på UCAS. ska söka på

Sista ansökningsdag:

15 oktober året innan kursstartUtbildningar till läkare, tandläkare och veterinär samt utbildningar vid universiteten i Oxford och Cambridge
15 januari samma år som kursstartÖvriga utbildningar
24 mars samma år som kursstartVissa konst- och designutbildningar (övriga 15 januari)

Du får i regel söka max 5 utbildningar per ansökningstillfälle, och aldrig till både Oxford och Cambridge samma år.

Blir du inte erbjuden plats på den utbildning du sökt finns fler möjligheter:

  • "UCAS Extra" – En andra ansökningsomgång. Universiteten och collegen listar då utbildningar där de fortfarande har lediga platser och som därför är möjliga att söka. Pågår februari - juni.
  • " UCAS Clearing" – En tredje ansökningsomgång. Under den här perioden får även du som missade att söka i januari en chans att få en plats. Pågår juli - terminsstart i september.

Utbildningar på postgraduate-nivå hittar och ansöker du till online på UKPASS.

Studieavgift

För att få studera på ett brittiskt universitet eller college måste du betala en avgift, tuition fee. Avgiften för att studera i Storbritannien får vara högst 9 000 pund/läsår men universiteten väljer själva vilken avgift de vill ta ut, vilket gör att den varierar från universitet till universitet. Skottland tar inte ut någon avgift alls för EU-medborgare.

Sök genom förmedling i Sverige

Du kan ansöka via någon av de förmedlingar som finns i Sverige. Förmedlingen hjälper dig med ansökan och sköter kontakterna med det universitet eller college du vill studera på. Exempel på förmedlingar du kan vända dig till är:

Blueberry WorldWide
Kilroy Education
IBS
Study Abroad
EF
Study International

Studiemedel och stipendier

För studier i Storbritannien kan du söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden, CSN.


Du kan även få extralån för studieavgifter, resa och försäkring.

Comments