Att studera i Storbritannien är populärt bland svenskar. Högt rankade universitet, London som stad, och ett riktigt bra nöjesliv gör Storbritannien till svenskars mest populära studiedestination utomlands. OBS! Det här är i första hand en vägledning för dig som ska ordna dina studier på egen hand eller via en förmedling. Universiteten och collegen i Storbritannien har tillsammans ungefär 100 000 utbildningar att välja mellan. I UCAS sökmotor finns alla högskoleutbildningar. Om du vill studera på högskolenivå i Storbritannien har du hundratals universitet och Colleges of Higher Education att välja mellan. Universiteten brukar vara större och ha en mängd olika utbildningsinriktningar medan collegen i regel är mindre och specialiserade inom en viss typ av utbildningar, t.ex. konst & design, vård eller ekonomi. Vad gäller kvaliteten på utbildningarna finns det ingen skillnad mellan universitet och college. I Storbritannien kan man i regel inte läsa fristående kurser, utan man studerar på hela utbildningsprogram som leder fram till olika examina. Det exakta innehållet i programmen avgörs vid varje universitet/college och kan skilja sig åt mellan olika lärosäten. När man väl sökt och blivit antagen till ett program förväntas man följa programmet till examen och bara studera det eller de ämnen som ingår i programmet. För utländska studenter som inte vill läsa en hel utbildning i Storbritannien finns det på många college och universitet möjlighet att läsa en eller två terminer som så kallad visiting student. Då brukar man kunna välja fritt vilka ämnen man vill studera. Utbildningen är uppdelad på två nivåer: undergraduate-nivå och postgraduate-nivå.
Utbildningar på undergraduate-nivå är det bara antagning till på hösten. Utbildningar på postgraduate-nivå kan starta vid olika tidpunkter på läsåret. Om du har slutbetyg från gymnasiet och är behörig att studera på högskolenivå här i Sverige är du i regel behörig att studera på college och universitet i Storbritannien. De exakta kraven på förkunskaper kan dock variera från utbildning till utbildning. Precis som här hemma kan det till exempel krävas att du har läst vissa ämnen/kurser på gymnasiet för att kunna söka till en viss utbildning. Kontakta antagningsenheten, Admissions Office, vid det universitet eller college där du vill läsa för att få information om vad som krävs för just den utbildning du vill komma in på. För att antas till en utbildning i Storbritannien måste du ha goda kunskaper i engelska, och de flesta universitet och college kräver att du gör ett språktest för att visa att du har de kunskaper som krävs. Det vanligaste testet är IELTS som du kan göra på Folkuniversitetet i Lund, Stockholm och Göteborg. Vilket resultat som anses som godkänt skiljer sig åt mellan olika universitet och college. Kolla upp exakt vilket test och vilken poäng som krävs där du vill läsa! De brittiska universiteten använder följande antagningskriterier:
Antagning till utbildningar på postgraduate-nivå sker utifrån tidigare studiemeriter på högskolenivå, och i vissa fall relevant arbetslivserfarenhet. Intervjuer kan också förekomma i urvalsprocessen. Utbildningar på undergraduate-nivå söker du till via University and Colleges Admissions Service, UCAS. På Allastudier.se under Rubriken studera utomlands i Storbritannien, hittar du en manual över hur du fyller i din ansökan på UCAS. ska söka på Sista ansökningsdag:
Du får i regel söka max 5 utbildningar per ansökningstillfälle, och aldrig till både Oxford och Cambridge samma år. Blir du inte erbjuden plats på den utbildning du sökt finns fler möjligheter:
Utbildningar på postgraduate-nivå hittar och ansöker du till online på UKPASS. För att få studera på ett brittiskt universitet eller college måste du betala en avgift, tuition fee. Avgiften för att studera i Storbritannien får vara högst 9 000 pund/läsår men universiteten väljer själva vilken avgift de vill ta ut, vilket gör att den varierar från universitet till universitet. Skottland tar inte ut någon avgift alls för EU-medborgare. Du kan ansöka via någon av de förmedlingar som finns i Sverige. Förmedlingen hjälper dig med ansökan och sköter kontakterna med det universitet eller college du vill studera på. Exempel på förmedlingar du kan vända dig till är: Blueberry WorldWide För studier i Storbritannien kan du söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden, CSN. Du kan även få extralån för studieavgifter, resa och försäkring. |
Info från skolan >